2017.08.05.Mi már minden nap használunk illóolajokat az otthonunkban. Sőt, a gyermekeknek saját kedvenc kedvenceik is vannak!

Fontos megjegyezni azonban, hogy az illóolajok igen erősek, tömények, és a gyermekek érzékenyebbek néhány alapvető olajkomponensre, mint a felnőttek. Íme néhány megjegyzés, amelyek segítenek nektek biztonságosan használni családi körben az illóolajokat.

1: Néhány olaj mellőzése csecsemők körében

Ha az illóolajokat az egész család élvezi, néhány olyan azért van, amelyet nem szabad használni a csecsemők és a nagyon kicsi gyermekek körében. Kerüld az ilyen olajok gyermekek körében történő diffúzálását, és ne használd őket helyileg sem gyermekeknél! (Ezek általában a felnőtt olajak, mint pl. Endoflex, Mister, stb.)

2: A hígítás kulcs

A helyi illóolajok esetében a hígítási javaslatokat mindig fel kell tüntetni a címkén. A gyermekekkel való olaj használata további hígítást igényel hordozóolajjal.

Íme néhány iránymutatás, amelyek segíthetnek:

  • Csecsemőknek (0 - 1 év) növeld az ajánlott hordozóolajat nyolcszorosára. Tehát, ha a címkén lévő hígítás azt jelenti, hogy 1 cseppet kell hígítani 1 teáskanál hordozóolajban, akkor csecsemők esetében 1 csepp illóolajat 8 teáskanál hordozóolajban hígíts. Ha a címkén nincs hígítási arány, akkor 1 csepp illóolajat legalább 1 evőkanál hordozóolajjal.
  • Kisgyermekeknél (2-6 éves korig) négyszeres a hígítási arány. Például ha az ajánlott jelzett hígítás 1 csepp illóolaj 1 teáskanál hordozóolajonként, akkor 1 csepp illóolajat 4 teáskanál hordozóolajban hígíts. Ha nem szerepel a hígítás a címkén, akkor 1 csepp illóolajat 1 1/2 teáskanál hordozóolajjal.
  • Kisiskolás gyermekek (7-11 éves korig) már csupán csak kétszeres legyen a hígítási arány. Például, ha a címke 1 csepp illóolajat 1 teáskanál hordozóolajjal hígít, akkor növeld a hordozóolajat 2 teáskanál 1 csepp illóolajra. Ha nem szerepel a hígítás a címkén, akkor 1 csepp illóolajat legalább 1 teáskanál hordozóolajjal használj.

3: Érzékszervi tesztek

Minden ember másképpen reagál az illóolajokra. be kell vallani, hogy amikor új olajat kapok, azonnal elkezdem használni anélkül, hogy tesztelném az érzékenységem (még nem tapasztaltam ilyet). Gyermekek esetében NEM teszem meg sosem! Próbáld ki az új olajokat a gyermekeken úgy, hogy megfelelő hígítás után alkalmazd a karra vagy a lábra, és figyeld a reakciót! Ha pirosodást tapasztalsz, égető érzésre panaszkodik a gyermeked, sose vízzel, mindig hordozó olajjal kezeld!
több infó:
biztonságos olajhasználat

4: Diffúzálva kevesebb olaj

Szeretjük a diffúzort és folyamatosan használjuk. Azonban a gyermekek érzékenyebbek az illóolajokra, mint a felnőttek. Tehát az illóolajok kevesebb cseppjét porlasztani a közös területeken, és az erősebb keverékeinket alkalmazzuk a felnőttek helységeiben, dolgozó- és hálószobában, fürdőszobában.

5: Az illóolajak az olaj receptek biztonságos használata

Minden esetben figyelj a biztonságos használatra és tárolásra, az illóolajokat mindig a gyermekek elől elzárva tartsd! Amikor elkezded használni az olajokat, hamar azon kapod magad, hogy bármi kis nyűgjük van, kérnek rá olajat. (Eszükbe sem jut, hogy ne csepegtessenek bármennyit, bármilyet magukra.) Ők még "zsigerből" érzik, hogy jó nekik.
Konkrét kérdés, probléma esetén tudunk ajánlani gyermekorvost, aki dolgozik ezekkel az olajokkal.Ha kérdésed van, keress bátran!