Cikk forrása: https://www.babaszoba.hu/articles/kisgyerek/Megy_a_hasa_a_gyereknek_Mi_okozhatja_es_mi_a_teendo?aid=20170810122729&autorefreshed=1 - a cikket kiegészítettem természetes, terápiás hatású illóolajos megoldásokkal, ezek a színes részek.


Kicsiknél az elsődleges ok leggyakrabban valamilyen fertőzés (calicivírus, szalmonella, rotavírus), de egyes gyógyszerek (leggyakrabban az antibiotikumok) is válthatnak ki ilyen hatást. Napi hány széklet számít hasmenésnek?


Meghúzódhat e tünet mögött laktóz-intolerancia (tejcukor-érzékenység), fruktózérzékenység (gyümölcscukor), vagy akár több ételallergia (például tej-, tojás- vagy szójaallergia) is, de szóba kerülhet a lisztérzékenység is. Vannak emellett olyan gyulladásos bélbetegségek (például a véres széklettel járó Crohn-betegség és a colitis ulcerosa), amelyek ugyancsak hasmenést okoznak.


Állhat e tünet hátterében a bélrendszer fokozott érzékenységével járó, stressz okozta irritábilis bél szindróma (IBS) is. A tünet maga a hasmenés. Tehát ez nem maga a betegség.
A stressz kezelése olyan természetes megoldásokat kínálunk, melyek a gyógynövények erejével hatnak. A StressAway esszenciális illóolaj helyileg és diffúzálva is alkalmazható. Összetevői a tömjén, a copaiba, a lime, a cédrus, a vanília, az ocotea, a levendula, melyek az agy limbikus rendszerére hatnak, stimulálják a melanint termelő tobozmirigyet, így ez az illóolaj nyugtat, stabilizál, teljesség érzetet kelt, segít a konctrálásban. Egyéb más illóolajak és illóolajos termékek is alkalmasak a szorongás, stressz lekűzdésére, ez a keverék a legnépszerűbb


Hasmenés - Diagnózis, kezelés

Ha hátterében valamilyen bakteriális fertőzést sejt a gyermekorvos, akkor azt a székletből ki lehet tenyészteni. Akut tünetek esetén fertőzésre kell gondolni, elhúzódó panaszok jelentkezésekor pedig inkább a fent felsorolt ételallergiák, intoleranciák vagy belgyógyászati okok keresendők. A legfontosabb kideríteni, mi a hasmenés oka.


Vírusos fertőzések esetén diéta és folyadék-, valamint sópótlás szükséges. A bakteriális hasmenést csak bizonyos esetekben szabad antibiotikummal kezelni, inkább probiotikumok használatát javasolja az orvos. Ha a hasmenést antibiotikum okozta, a megoldást szintén a probiotikumok szedése jelentheti. A kezelésben fontos szerepet tölt be a diéta, lényege a megfelelő só- és folyadékpótlás. Ha a súlyos hasmenéshez hányás is társul, akkor a kiszáradás megelőzésére mindenképpen indokolt a kórházi kezelés.

A Young Living Life9 probiotikum olyan erőteljes baktériumtörzseket tartalmaz, amelyek nem veszítenek értékükből sem az előállítás, sem a tárolás ideje alatt. Biztosítja a legszükségesebb és legfontosabb tápanyagokat a bélflóra számára, beleértve a két szuper-baktériumtörzset is, amelyek leghatékonyabban támogatják a szervezet egészségét, emelllett pedig a legéletképesebb baktériumok, melyeket valaha étrendkiegészítőként előállítottak. A Life9 étrendkiegészítőben lévő baktériumtörzseket speciálisan úgy válogatták ki, hogy képesek legyenek letelepedni az emberi bélrendszerben, és kiürítsék a káros baktériumokat. 17milliárd élő kultúrával rendelkezik, amelyek 9 különböző baktériumtörzsből állnak.


Amennyiben nem társul hányás a hasmenéshez, akkor a gyermeket fokozatosan itatni kell, és inkább sós, mint édes ételekkel ellátni. Természetesen a cukros élelmeket sem kell teljesen elvonni, de cukros, rostos üdítőket nem célszerű innia, mert azok tovább fokozhatják a panaszt. A cukros teával fogyasztott sós ropi, a sárgarépafőzelék, a rizs, az alma, a banán azonban ideális táplálék.


Szoptatás alatt jelentkező hasmenés esetén a szoptatást sem szabad felfüggeszteni, az anyatej ugyanis olyan védőfaktorokat tartalmaz, amelyek a hasmenéses kicsiknek csak hasznukra válnak.


Tejcukor-érzékenység fennállásakor a laktázenzimet tartalmazó tabletta vagy csepp jelenthet megoldást, de az elsődleges kezelési mód ez esetben is a megfelelő diéta. Ugyanez igaz minden olyan táplálékallergiára, amely hasmenéssel jár: a megoldást a diéta betartása jelentheti.


Ha a hasmenés véres, azonnal fordulj orvoshoz! Ez ugyanis komoly gyomor- és bélrendszeri betegségekre utalhat. Bár ez is korfüggő, hiszen csecsemőknél ilyen tünet a leggyakrabban ételallergia miatt jelentkezik, míg kisgyerekeknél fertőzés miatt alakulhat ki. Ha a pelusban észlelted a bajt, ne dobd ki, vidd magaddal az orvoshoz!


Így előzhető meg

Fontos a higiéniás szabályok betartása, a rendszeres kézmosás, az ismeretlen eredetű, nem megmosott vagy romlott ételek kerülése. Ha a háttérben valamilyen táplálékérzékenység áll, a megfelelő diéta segít.
A Thieves termékcsalád biztosítja otthonodban a kemikália, vegyszermentes fertőtlenítést, legyen szó a fürdőszobáról, a konyhapultról, vagy a gyermeked kezéről. Gyermekekre és házi kiskedvencekre is veszélytelen ez a termékcsalád.


Tipp anyának hasmenés esetére

Ne feledd, az egyik leggyakrabban hasmenést okozó, egyéves kor alatt akár életveszélyt is jelentő rotavírus ellen létezik védőoltás!
(Már ha védőoltáspárti vagy)


Szaklektor: dr. Vojnisek Zsuzsanna gyermekgyógyász, gyermek-gasztroenterológus, rmc.hu